11.11.09

Meet the Ri-Fa

Söndagar är oftas fyllda med ångest och bakfylla, men den söndagen då jag mötte Shazaam från Ri-fa var en harmonisk dag, för hans del var det den internationella bakisdagen dock, men trots det utmanade han mig i biljard. Vem som vann, behövs inte nämnas och resultatet får stannar där intervjun ägde rum.Gruppen Ri-fa består egentligen av fyra rappare men jag fick bara chansen att möta 1/4 av gruppen med anledning av att en av dom var hemma och firade sin första fars dag med sin nyblivna dotter och de övriga bor i Göteborg .Men, men där stod jag och spelade biljard helt oförberedd i en liten bar/biljard lokal på söder och skulle prata hip hop samtidigt som jag skulle fokusera på att få stötta den förbannade helfärgade bollen med en pinnen.
Gruppen Ri-Fa startades runt 2004-2005 men idag de flesta av medlemmarna har sina egna soloprojekt vid sidan om. Jag kan ha svårt för rappgrupper och det är i generellt. Hur ska en grupp på fyra rappare lyckas att utmärka sig i sin grupp men också klara sig bland den svenska hip hop branschen som den ser ut idag? Det finns väl en anledning att kanske Fattaru och Fjärde världen inte är kvar, deras tid är passé och kanske är det just den anledningen att de flesta kör solo eller i vissa fall kör i en duo nuförtiden?! Jag krävde lite övertygelse och ville försöka förstå vad var och en i gruppen tillförde och vad som gjorde just de unika. Hur de tillsammans kompletterar varandra som grupp.

Let me introduce ya to...
Den 24 åriga Tay som kallades för Taylor kan tydligen vara lite av den svenska motsvarigheten till Twista om man ska ta Shazaam på orden. Det sägs att det där med speed är en av Tays skills -"Tay är tekniskt sätt en SJUKT bra rappare."
Medans den nyblivna pappan Freezylock sitter inne med en tung röst. -En röst att döda för tack vare hans raspighet och förmåga att även kunna sjunga, säger Shazaam. Förortskillen Freezylock är den i gruppen som kan stå för lite mer rå och hårdhet än de övriga.
Killen ni säkert känner igen som mest är Shazaam och han har tagit sitt namn från en gammal superhjälte vars krafter kom från att säga SHAZAAM... han verkar gilla udda och otippade namn för tidigare gick han under namnet Beväpnad Tjockis trots att han egentligen heter John. Han älskar att skriva texter och nämnde att han har börjat att skriva både böcker och noveller men aldrig avslutat något av projekten. Han säger att han är den som alltid lägger humor i sina texter, och det märks i verser an gör förman tycks höra honom med alltid ett litet skratt då och då.
De tre jag nämnt nu är de som startade gruppen i grunden men sedan ett tag tillbaka har vännen Johannes/smo´jo kommit med i gänget. Johannes tillför något nytt till gruppen, "-lite nytt blod" som Shazaam så fint uttryckte det. Man kan väl säga att han var den saknade pusselbiten och just hans släpiga flow gör dom till en fulländad grupp.

Då deras debutskiva Ri-Fa Madness gjordes så bodde killarna ihop, de kunde skriva och spela in hur mycket som helst tillsammans men nu är det nya tider och 50% av gruppen bor i en annan ort. Trots detta låter de inte städerna i mellan stoppa dem för deras skapande och är nu igång efter två år med en uppföljare till debutskivan . Givetvis har mycket hänt sedan sist, det är trots allt ett barn och en ny medlem senare. Nu under väntan på att deras andra skiva ska bli klar har de arbetat och släppt mixtapeserien Ri-Fa @ the movies .Vad vi har att förvänta oss av dom återstår att se och höra men nu har de trots allt blivit lite äldre förmodligen en aning klokare, de säger själva att Madness var mer en flummig skiva trots att de samtidigt säger att det var den bästa skivan någonsin. Men nu är det dags att sluta leva på gamla meriter och göra ett nytt försök för slå sina egna förväntningar -"Med den andra skivan så känns det skönt, det känns som om vi kommer hitta hem igen."-Shazaam. Hemma är ju bra men nu har de även hittat till musiksidan Spotify där låtarna kommer att vara tillgängliga inom nån vecka.

-"Vi vill bli kultförklarade"
ja, ni läste rätt, det svaret fick jag när jag ställde frågan om vart de egentligen vill och förväntar sig få ut av sin musik de gör. Ordet kult kom konstant upp, nästan i lika många gånger som Shazaam refererade till sin ikon Jay-z. Men om han verkligen menade allvar eller inte ,vet jag inte. Det är svårt att ta honom på allvar alla gånger med tanke på att han skrattade lite smått efter varje gång han nämnde det. Hans blick sa en sak och orden från munnen en annan.
På tal om ord så verkade speciellt ordet lojalitet betyda mycket för Shazaam, och det har han bevisat genom att lägga sin egen solo karriär på hyllan för att koncentera sig på gruppens gemensamma framgångar istället, det ska tydligen inte handla om att försöka slå stort och tjäna massa med pengar även om det hade varit kul att leva på musiken till fullo, så ser inte verkligheten ut så. De vill starkt behålla deras underground image och fortsätta ses som jordnära, och de som lyssnar på Ri-fas musik och förstått poängen kommer att älska dom.

Ri-fa på engelska
De som lyckas ordentligt i dagens hip hop bransch här i Sverige är mestadels rappare som gör sin grej på engelska, därför kom det en smula nyfikenhet från min sida och ställde frågan om inte just Ri-fa hade tänkt köra på samma bana och taktiskt. men jag fick ett skarpt nej men fick sedan ett "man ska väl aldrig säga aldrig men".
Med tanke på att det görs så mycket hip hop här i Sverige som aldrig förr så tycker Shazaam att det finns risk för att det blir urvattnat, han anser också att det börjar bli alltför amerikaniserad och för mycket techno som slingrar sig i musiken. Därför verkar han gilla veteranerna bland den svenska hip hopen mer. Han gillar Ken och tycker att ken blir bara bättre för åren som går, och som en stolt söderbo så nämns Petter, han säger att skivan Sjätte sinnet kommer alltid att få honom att tänka tillbaka till då han var yngre. Det var inte bara dom två han nämnde men även Luleå pojken Zacke verkar han gillar ganska mycket. Men på den mer internationella scenen så tycks han gilla hip hop ikonen Jay-Z och det märks tydligt. När han talade om sig själv reffade han som sagt till Jay- "Jag har nästan slutat skriva ner mina texter som Jay", Om jay är husgurun så kan jag rappa hur länge som helst", sa han då jag undrade om hur längde han hade tänkt att hålla på med musik. Han pratade lite om hans vilja om att konstan vilja att skapa. och avslutade med att "- det går inte att sluta, de som slutat är de som dör och inte ens då slutar de".
Även en grupp som Ri-fa har en koppling till Rmh( som alla andra i den industrin, jag börjar få tankar om konspriations teorin snart) via Shazaam. Det har varit en del sammarbeten mellan parterna. Det är faktiskt en underhållande historia bakom deras bekantskap men det får ni som istället ställa frågan direkt till Ri-fa bloggen om.

25 kommentarer:

Hi Haters sa...

Hell yeah! söndagar är fan den internationella bakisdagen som firas varje söndagar.

Hi Haters sa...

Hell yeah! söndagar är fan den internationella bakisdagen som firas varje söndagar.

Anonym sa...

Varför under namnet beväpnad tjockis just

Anonym sa...

Gillar det allra sista citatet, verkligen.

Anonym sa...

JAG HAR INTE HAJAT HELA THE MOVIES GREJEN, DU KUNDE VÄL SKRIVIT NÅGOT OM DET.

Anonym sa...

Hur faan förväntar de att deras uppföljningskiva kommer att vara bra när ena har skaffat en kid och dom andra tramsar runt i gbg?

Anonym sa...

Dom är stört sköna grabbar, ni hatar där ute, "hatin will make them famous"

comehate sa...

Klart att han måste skämtat om att de vill bli kultförklarade. Finns ingn annan förklaring.

Danoosh sa...

Jag tycker iallafall att det är skönt att dom är en grupp, och det ska dom försöka bibehålla. Eftersom att det knappt finns några såna grupper längre behöver inte betyda att dom INTE SKA FINNAS.

Mizzme sa...

Jag är inte förtjust i deras låtar som jag hör, men hittade en random video där dom slänger en vers och det verkar mycket bättre.

Anonym sa...

Fett, inte ens pato släpper sina låtar på spotify

Anonym sa...

Det är Rmh som drar i alla trådar, inste så konstigt att de nämns i hip hop sammanhang

Anonym sa...

http://realizebloggen.blogg.se/

Anonym sa...

två av killarna ser fett höga ut i bilden.

Anonym sa...

singel?

Anonym sa...

Gillar att de ska komma upp på spotify

Anonym sa...

Orka att du la ner din tid på dom, vad hände med MOVITS, det var dom jag röstade för.

Ri-Fa sa...

vemfan är movits?

AIK sa...

Hur kan ni inte veta vilka movits e? Ni gillar Zacke som fått uppmärksamhet med sin låt Spela mig på radion...antigen har ni ingen koll alls eler så är det nån annan som användt ri/fas adress för kommentera.PEACE

Sara.B sa...

Movits är mer Jazz, dom kan väl inte klassas som hiphop

Ri-Fa sa...

vem är zacke? bara för att en medlem lyssnar på pop behöver inte alla göra det..

AIK sa...

För att bara rätta till här, Movits kan visst klassas som hip hop.

Sen när gör Zacke pop?, ni av nån annan borde ha mer koll med tanke på att ni ska vara i "branchen" istället för att kommentera en sådan dum fråga. Skulle underlätta för er själva omni ringde ett samtal till er kära gruppmedlem som kan bäst svara på frågan.

Ri-Fa sa...

Allt som inte är gangsta shit är pop..

F sa...

Hahah har fattat det nu, det måste vara nån som kommenterat för att få ri-fa verka dum, I get it, but it aint funny. Ri-fa gör ju inte gangster rap, och det finns inga i sverige som egentligen gör, så all musik i svensk hip hop är då pop...tack för den korta lektionen rifa wannabe.

Ri-Fa sa...

ok weed rap eller deppresiv musik funkar oxå.. o det finns gangsta shit i sverige.. + att man kanske inte lyssnar mycket på svensk hiphop? long live gangsta/weed/take my own life music..